Πρόστιμο €561 εκατ. στη Microsoft για το μονοπώλιο των Windows

by / Thursday, 07 March 2013 / Published in Blog
Νέο Πρόστιμο microsoft

Νέο πρόστιμο, αυτή τη φορά 561 εκατ. ευρώ, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Microsoft εξαιτίας της απροθυμίας της να προσφέρει στους χρήστες των Windows την επιλογή ενός εναλλακτικού προγράμματος περιήγησης, όπως με δική της πρωτοβουλία υποσχέθηκε στην ΕΕ για την απρόσκοπτη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου (σε ό,τι αφορά την αιτιολογία) πρόστιμο, το οποίο επιβάλλεται στην κορυφαία αμερικανική εταιρεία λογισμικού. Διότι πρόκειται ουσιαστικά για αθέτηση υπόσχεσης.

Οπως αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», πρόκειται επίσης για ένα τεστ με το οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος – και η κοινή γνώμη φυσικά – θα διαπιστώσουν πόσο αποφασισμένος είναι ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια να επιβάλει την τήρηση αναλόγων συμφωνιών. Διότι η προκάτοχός του, ολλανδή Νέλι Κρους, έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο άτεγκτης και αδέκαστης ευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής. «Πρέπει να κάνουν αυτά για τα οποία δεσμεύθηκαν, διαφορετικά θα υποστούν τις συνέπειες», είναι προς το παρόν η δήλωση του ισπανού επιτρόπου αναφορικά με την υπόθεση.

Πέρυσι η Microsoft είχε παραδεχθεί ότι αδυνατούσε να τηρήσει συμφωνία την οποία είχε υπογράψει το 2009 με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να σταματήσουν οι μακροχρόνιες έρευνες της Κομισιόν περί του αν και κατά πόσο η εταιρεία παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο της συμφωνίας εκείνης η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς είχε υποσχεθεί να δίνει στους πελάτες της που χρησιμοποιούν τα Windows τη δυνατότητα να επιλέγουν διακομιστές.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Ομως, στην αρχική σελίδα της η Microsoft ουδέποτε πρόσφερε αυτή την επιλογή εξαιτίας, όπως υποστηρίζει, ενός τεχνικού προβλήματος που συνδέεται με μια αναβάθμιση λογισμικού, την οποία έκανε το 2011. Σημειωτέον ότι η Microsoft αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες των φορολογικών Αρχών της Δανίας για καθυστέρηση καταβολής φόρων επί σχεδόν μία δεκαετία. Οι Αρχές της χώρας απειλούν την εταιρεία με πρόστιμα που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια. Την περασμένη δεκαετία η Microsoft κατέβαλε στην ΕΕ πρόστιμα για παραβίαση του ανταγωνισμού που φθάνουν συνολικά τα 1,6 δισ. ευρώ.

Tagged under:
TOP